Kajakkurser

Introduktionskurs

Gult paddelpass

Grönt Paddelpass

Introduktionskurs

Denna kurs vänder sig till dig som är nyfiken att prova paddla havskajak. Vi börjar med lite teori på land, pratar säkerhet, väljer rätt kajak och provsitter den på land. Vi hjälps åt med en säker sjösättning, och ger oss av på en kortare tur. På lämpligt ställe praktiserar vi urstigning, och passar samtidigt på att ta en enkel fika. Paddelturen fortsätter och du får öva din paddelteknik.

Gult paddelpass

Det första steget i paddelpassets trappa är det gult paddelpasset. Här lär man sig alla grunder om havskajak. En examination innebär att man visar upp sina kunskaper för en examinator som ska godkänna de olika moment som vi tränat på under kursen. När ni klarat första steget gult paddelpass kan ni utveckla er paddling och ta nästa steg mot grönt paddelpass!

Grönt paddelpass


Grönt Paddel Pass inom European Paddle Pass representerar en inledande nivå för kajakpaddling. Det är ett erkänt certifikat som bekräftar att en individ har grundläggande kunskaper och färdigheter inom paddling. Inom Grönt Paddel Pass får man lära sig de grundläggande teknikerna för säker och effektiv paddling, förståelse för vattnets dynamik, samt grundläggande navigationsfärdigheter. Det är en andra stegsmärkning som bygger en solid grund för fortsatt utveckling och utforskning inom kajakpaddling.

Förklaring Paddelpass 

I Sverige finns det något som heter paddelpasset. Paddelpasset är uppdelat i flera nivåer och varje nivå visar på vilka kunskaper ni har inom olika typer av kanoter. Varje nivå har en färg och första är gult paddelpass. När man får de olika certifikaten visar de på vilken nivå du är som paddlare. Paddelpassen kan även vara ett bevis och kan behövas användas om man ska hyra kajak i exempelvis andra länder.

Det första steget i paddelpassets trappa är det gula paddelpasset. Här lär man sig alla grunder om havskajak. Bland annat effektiv framåt- och bakåt paddling, enklare styrtag och kamraträddning. Alla moment ni lär er under kan man utveckla och förbättra för att bli en bättre paddlare. 

Efter kursen ingår det även en examination. En examination innebär att man visar upp sina kunskaper för en examinator som ska godkänna de olika moment som vi tränat på under kursen. När ni klarat första steget gult paddelpass kan ni utveckla er paddling och ta nästa steg mot grönt paddelpass!

Gult paddelpass

Det första steget i paddelpassets trappa är det gult paddelpasset. Här lär man sig alla grunder om havskajak. Bland annat effektiv framåt- och bakåt paddling, enklare styrtag och kamraträddning. Alla moment ni lär er kan man utveckla och förbättra för att bli en bättre paddlare. Efter kursen ingår det även en examination. En examination innebär att man visar upp sina kunskaper för en examinator som ska godkänna de olika moment som vi tränat på under kursen. När ni klarat första steget gult paddelpass kan ni utveckla er paddling och ta nästa steg mot grönt paddelpass!

Kursen kan genomföras under en heldag, uppdelad på två kvällar eller under ett flerdagars kajak äventyr. Om ni är ett gäng på över tre personer kan vi anpassa kursen efter era önskemål.

Grönt paddelpass


Grönt Paddel Pass inom European Paddle Pass representerar en inledande nivå för kajakpaddling. Det är ett erkänt certifikat som bekräftar att en individ har grundläggande kunskaper och färdigheter inom paddling. Inom Grönt Paddel Pass får man lära sig de grundläggande teknikerna för säker och effektiv paddling, förståelse för vattnets dynamik, samt grundläggande navigationsfärdigheter. Det är en första stegsmärkning som bygger en solid grund för fortsatt utveckling och utforskning inom kajakpaddling.

Kursen är till för dig som lärt dig grunderna och vill ta din teknik till nästa nivå. Vi rekommenderar dig att gå en nybörjarkurs innan grönt paddelpass kurs, för att besitta förkunskaperna. Kursens innehåll kommer följa den färdigställda mallen som är gjord av Svenska kanotförbundet. Under två dagar kommer vi dela upp kursen i olika moment och utföra flera övningar. All träning som vi genomför kommer med god marginal täcka alla kunskapskrav enligt Euro paddla pass.

För att genomföra grönt paddelpass bör man ha genomfört en grundkurs liknade Gult paddelpass. Detta för att man ska alla besitta förkunskaper inom manövrering av kajaken och kameraträddning.

Kurser och listor

Bra att ta med:

 • Baddräkt eller badbyxor
 • Underställströja
 • Skor som kan användas i vatten
 • Tunn vindtät jacka
 • Solkräm
 • Keps som skydd mot solen
 • Snodd till eventuella glasögon
 • Fika och lunch som kan stuvas i kajaken
 • Vattenflaska
 • Komplett ombyte, vattentätt förpackat.
 • Eventuellt Regnkläder

PRESENTKORT

En fördel med att paddla med en guide är att man får möjlighet att utforska stadens dolda pärlor som kanske inte är lika välkända. En guide kan ta med dig till mindre kända kanaler och platser som du annars kanske hade missat!

Vill du ge bort ett unikt paddlingsäventyr i present eller överraskning till någon som älskar att hitta på saker eller kanske är intresserad av historia går det bra att beställa ett presentkort via oss! Har du några funderar kring vilken tur eller kurs som hade passat bäst? Skicka ett mail till info@arkipelagkajak.se för att personlig hjälp och rådgivning!

FÖRETAGSEVENT

Ta med kollegorna på ett äventyr i skärgården och avsluta dagen med konferens, bastuflotte och middag hos en restaurang! Vi skapar äventyren i skärgården, för mer information, maila till info@arkipelagkajak.se